fbpx

Hoe je beter als hooggevoelige, om kunt gaan met de prikkels die veranderingen met zich meebrengen

Welkom bij mijn tweede blog en wat een leuke reacties heb ik mogen ontvangen op mijn eerste blog, wat is hooggevoeligheid? Ik hoop dat deze blog je net zo kan helpen en wellicht inzichten kan geven. Laat het mij zeker weten, vind ik heel leuk.

Veranderingen bij mezelf

In deze blog ga ik het hebben over veranderingen en hoe je daar, als je hooggevoelig bent, beter mee om kunt gaan. Het is op zich niet veel anders, dan bij niet-hooggevoelige, alleen een paar extra tips en tricks zijn wel handig om te weten. Deze blog schrijf ik natuurlijk niet voor niets, eigenlijk sinds dat ik met de opleiding energetische therapie ben begonnen (3,5 jaar geleden), zit ik in één hele grote verandering, eerder een transformatie (klinkt wat interessanter).

Om je een idee te geven, mijn veranderingen van de laatste 3 maanden op een rijtje; nieuw huis in een nieuwe omgeving, van Brabant naar Utrecht, nieuwe parttime baan, start praktijk Feel Energy, nieuwe sportschool, wennen aan de supermarkten/winkels (is een ding hoor 😉) enz. Een hoop prikkelverwerking met een hoofdletter P. Super leuk en super spannend tegelijk. Controle loslaten en vertrouwen hebben in wat komen gaat. Poeh was en is niet altijd even gemakkelijk.

Veranderingen in het algemeen

We, (mensen) zijn nu eenmaal gewoontedieren en blijven aan de ene kant goed vasthouden aan patronen en aan een vast stramien (je comfortzone), en aan de andere kant hebben we veranderingen weer nodig om vooruit te komen. Toch wel gek, of toch niet?
Vaak heeft het te maken met de acceptatie van de verandering. Zo lang je de verandering accepteert en de controle loslaat, gaat alles (weer) stromen. Klinkt makkelijk? En hoe dan?

Stel dat je een verandering ‘overkomt’ dan is het de kunst om niet te blijven hangen in de positieve kant aan hoe het (voorheen) was én juist de positieve kant van het nu te bekijken. De focus op het nu. Hierbij wil ik wel toevoegen dat niet alles naar het positieve is om te denken, soms is het gewoon ook even klote, dat mag ook de ruimte hebben. Het gaat met name om de mindset, niet zo zeer de emotie die je daarbij voelt, die mag er zijn.

Veranderingen en hooggevoeligheid (HSP)

Mocht je hooggevoelig zijn en met veranderingen te maken krijgen, kun je in een soort web (ik weet er even geen ander woord voor) terecht komen, en wat dan voornamelijk de kunst is, erachter te komen, wat is van mezelf, welke gevoelens/ energie hoort bij mij? En vooral wat is niet van mij? Je pikt namelijk veel prikkels op van de omgeving en van andere mensen. Door een verandering kun je sneller van je stuk gebracht worden en in de hectiek jezelf vergeten. En dan bedoel ik dat je, met name jezelf goed mag beschermen, ga goed gronden. Een voorbeeld van een grondingsoefening hebben we in de eerste blog besproken. Ga goed staan en ben er je van bewust dat je het gronden/aarden op meer momenten op een dag nodig hebt, dan ‘normaal’.

Dicht bij jezelf blijven

Het allerbelangrijkste bij een verandering is dicht bij jezelf blijven. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Waar sta ik nu? Wat voel ik nu? Waar op welke plek in het lichaam voel ik dit? Je lichaam (lijf) verteld namelijk al veel meer dan je wellicht zelf denkt (hoofd), en Wat kan ik er nu aan doen? En als je er meteen iets aan kunt doen, doe dat dan ook. Zorg sowieso voor een veilige omgeving of een plekje waar je tot jezelf kunt komen, structuur aanbrengen waar het kan. De controle loslaten en niets willen forceren, alles laten stromen.

Stromingen versus veranderingen

Veranderingen kun je ook zien als stromingen. Bijvoorbeeld een rivier die stroomt, in die rivier kunnen er stenen zich opstapelen, mocht dit blijven opstapelen dan kan er een ‘blokkade’ ontstaan waardoor de rivier niet goed kan doorstromen.
Stromingen hebben ook met energie te maken. Denk aan de energiebanen die door je lichaam stromen. Als er weerstand in je lichaam ontstaat, kan er een blokkade ontstaan, een soort opstopping. Mocht je daar niets mee doen dan kun je daar last van krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een overtuiging of een onderdrukte emotie. Energetische therapie kan een hele mooie manier zijn om blokkades te doorbreken om zo het zelfgenezend vermogen te herstellen.

Veiligheid en structuur

Om terug te komen op mijn veranderingen van de afgelopen drie maanden. Ik heb met name gezorgd dat er heel snel een ‘eigen thuis’ (veiligheid) is ontstaan in ons nieuwe (tijdelijke) huis en gezorgd dat er snel weer structuur en kaders zijn. Dit heeft mij enorm geholpen om vervolgens aan de andere veranderingen te kunnen wennen en deze te accepteren.

En nog blijft elke ‘verandering’ een uitdaging. Kom maar op met die volgende! 😉

Volgende blog en contact

In de volgende blog ga ik het hebben over hooggevoeligheid bij kinderen.
Mocht je nog vragen hebben of je wilt meer weten over energetisch therapie, schroom niet. mail, app of bel gerust. Je kunt ook informeren naar een eenmalige energetische behandeling, puur om te ervaren wat het nu precies is.

Laat mij weten wat je van deze blog vindt. Op- en aanmerkingen zijn zeer welkom!

Veel liefs, Monique

Wees zelf de verandering die je in de wereld hoopt te zienGhandi

Lees ook de andere blogs:

Gronden; van je hoofd naar je voeten.

Gronden - aarden - de basis  Via deze blog maak ik even een ommetje en indirect heeft het wel met hooggevoeligheid te maken. Want hoe leuk is dat, ze gaan deze week starten met de bouw van de nieuwe praktijkruimte in Hoef en Haag (ligt tussen Vianen en Hagestein)....

Lees meer

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid / High Sensitive Person (HSP) Hooggevoeligheid is een veelbesproken onderwerp van de laatste tijd. Er zijn al veel artikelen over geschreven. Hooggevoeligheid is niet zomaar een ‘trend’, het is namelijk wetenschappelijk onderbouwd. Om het wat...

Lees meer