fbpx

Gronden – aarden – de basis 

Via deze blog maak ik even een ommetje en indirect heeft het wel met hooggevoeligheid te maken. Want hoe leuk is dat, ze gaan deze week starten met de bouw van de nieuwe praktijkruimte in Hoef en Haag (ligt tussen Vianen en Hagestein). Naar verwachting kunnen we eind dit jaar daar gebruik van maken. Voor nu maken we gebruik van een hele fijne ruimte in Everdingen. Deze week gaan ze dus starten met heien ofwel de eerste palen de grond instampen en ik vind het een mooi bruggetje om iets meer te vertellen over gronden ook wel aarden genoemd.

Fundering leggen

Het is zo belangrijk om een goede fundering te hebben, een goede basis om uiteindelijk de rest op te kunnen bouwen. Deze ‘regel’ kun je eigenlijk wel op meer dingen toepassen (ik durf bijna wel te zeggen op ‘alles’), zoals in dit geval het bouwen van een huis, of het starten van een onderneming, de start van een (liefdes-)relatie en ook bij het idee om een marathon te gaan lopen enz.

Te veel in het hoofd

Het goed gegrond zijn, is zeker nu in deze tijd het allerbelangrijkste, en waarom specifiek nu? De meeste van ons zitten veelal in het hoofd, denk hierbij aan het werken achter de computer, televisie kijken of bezig zijn met je telefoon/tablet. De telefoon is niet meer weg te denken. En ook ik, maak mezelf schuldig dat ik te vaak op dat ding zit te kijken.
Als deze hoeveelheid prikkels op een dag niet worden afgevoerd, en je blijft bovenin hangen in je hoofd, zo ook met je ademhaling, kan dit uiteindelijk gaan leiden tot burn-out klachten. Het contact maken met de aarde is daardoor oh zo belangrijk geworden, de denkbeeldige wortels de grond in, zorgt er voor dat je beter contact maakt met je lijf en daardoor beter in je vel gaat zitten. Yoga en zelfs krachttraining is ook een prima manier om goed te gronden.

Grondingsoefening

In de eerste blog hebben we een grondingsoefening besproken. En zo wil ik er nog één bespreken die je ook in het dagelijks leven meerdere malen kunt toepassen. En weer een leuk bruggetje naar het heien van de praktijkruimte, is dat als jezelf beter wilt gronden, je net als het heien ook kunt gaan stampen of springen, bij het springen wel zodanig dat je heel je lijf de grond inzet. Je kunt een stoel pakken om vast te houden bij het springen en zorg er wel voor dat je niet tegen gaat houden. Laat je lijf echt vallen. Bij slechte gewrichten of knieklachten is deze methode niet heel geschikt, doe het dan via een visualisatie. Het stampen met je voeten (net als een klein kind) kan ook helpen bij het goed gronden. Even die wortels goed de grond in stampen. Contact maken met de aarde. Als je aan het fietsen bent (of bij een spinningles), kun je deze methode ook goed toepassen, ga goed stampen, ga je lijf voelen. Stamp het de grond in!

Gronden en energetische behandeling

Als ik begin met een energetische behandeling is het eerste waar ik standaard mee begin is (natuurlijk eerst mezelf goed gronden) de cliënt goed gronden. Ik begin de behandeling daardoor vrijwel altijd bij de voeten. Eerst het contact met de aarde voelen, het laten stromen voordat de behandeling verder gaat. Zo sluit ik de behandeling ook meestal weer af bij de voeten, zodat de cliënt goed geaard de behandeltafel afkomt.

Het blijft belangrijk om het contact met de aarde te houden, via je lijf, via je voeten. Je kan merken dat als de bewustwording er is, het gemakkelijker gaat.

Volgende blog en contact

Dit was tussendoor even een kleine ommetje, de volgende keer ga ik het écht hebben over hooggevoeligheid bij kinderen. Mocht je vragen hebben of op- en aanmerkingen, neem contact met mij op. Mail, app of bel gerust.

Laat mij weten wat je van deze blog vindt. Op- en aanmerkingen zijn zeer welkom! Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld je hieronder aan.

Veel liefs, Monique

De enige manier om te komen waar je wilt zijn is te zijn waar je al bent ”  Anna Vali 

Lees ook de andere blogs:

Veranderingen en hooggevoeligheid gaan prima samen

Hoe je beter als hooggevoelige, om kunt gaan met de prikkels die veranderingen met zich meebrengen Welkom bij mijn tweede blog en wat een leuke reacties heb ik mogen ontvangen op mijn eerste blog, wat is hooggevoeligheid? Ik hoop dat deze blog je net zo kan helpen en...

Lees meer

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid / High Sensitive Person (HSP) Hooggevoeligheid is een veelbesproken onderwerp van de laatste tijd. Er zijn al veel artikelen over geschreven. Hooggevoeligheid is niet zomaar een ‘trend’, het is namelijk wetenschappelijk onderbouwd. Om het wat...

Lees meer